Wat een zomer was het. Naast alle prachtige ontwerptrajecten was er niet alleen het nodige afscheid van het oude. Er waren ook veel nieuwe initiatieven.

Zo nam Ties afscheid van zijn studietijd aan de TUDelft met een 9 voor zijn afstudeeropdracht ‘de supermarkt van de toekomst’. En versterkt hij sinds kort 16 Mammals als nieuwe medewerker. Welkom Ties! Dit doen we sinds kort op onze nieuwe werklocatie aan de Prinsengracht. Met iedere dag een verscheidenheid van mensen, producten en winkels recht voor de deur. De spiegel en inspiratie bij onze dagelijkse ontwerp-werkzaamheden.

Wat ons opviel aan deze spiegel is dat ook deze constant afscheid neemt van het oude en start met iets nieuws. Producten, winkels, consumenten veranderen met grote sprongen. En toch blijven hier juist ook vertrouwde patronen nog lange tijd de basis voor ieders dagelijks handelen. Je zou kunnen zeggen dat dit te maken heeft met Kahneman’s ‘prospect theory’: de waarde die mensen aan verlies hechten is veelal groter dan de waarde die wordt toegekend aan winst. Simpel gezegd: iets nieuws doen voelt aan als 1, terwijl afstand doen van je oude gewoonte, of van iets wat je had, aanvoelt aan als 2.

Ties en Rick 16 Mammals

Is deze ‘prospect theory’ de reden waarom veel Nederlanders zo veel moeite hebben met het veranderen van hun eetpatroon? Is dit vervolgens de reden waarom supermarkten zo veel moeite hebben om zich van elkaar te onderscheiden? En heeft dit te maken met de ogenschijnlijke strijd tussen bioindustrie kiloknallers versus de lokale biologische groentejuwelier? Sinds kort delen Ties en ik onze zoektocht over dit onderwerp via foodretaildesign.nl

En is deze ‘prospect theory’ de reden waarom we ondanks Al Gore moeite hebben met afstand doen van onze standaard auto, producten en vakantie? Babette en ik onderzoeken het binnen ons thinkbigactnow.nl initiatief. De laatste tijd hebben we uiteenlopende experts gesproken. En nu bundelen we onze inzichten in een simpel boekje. Over hoe we een evenwichtige balans kunnen vinden tussen een gezonde economie en wat de natuur aankan. Met specifiek aandacht voor de energie die nodig is bij het maken van al onze dagelijkse producten.

Kortom, we hebben genoten van de rivier die we de laatste tijd bevaren hebben. Van de stroom, de beddingen, de landschappen waar we doorheen zijn getrokken. Op naar wat komen gaat. Bij dezen wil ik je bedanken dat je ons geholpen met onze reis. Bijvoorbeeld tijdens het bedenken en uitvoeren van projecten of je inbreng tijdens een van de Mastermind sessies, of gewoon tijdens een interview, telefoongesprek, autorit, lunch, rondje hardlopen of bij het helpen spiegelen en inspireren.

En last but not least, mocht je bezig zijn met een goed idee en hierbij op zoek zijn naar een paard in plaats van een zebra? Een succesvol product of dienst? Zorg er dan voor dat je rekening houdt met hoe mensen omgaan met de waarde van zowel winst áls verlies. Want het een kan niet zonder het andere. En vul hier de checklist in en je zult merken dat je dan de kans van slagen vergroot.

Mocht je na het raadplegen van de checklist nog vragen hebt of werk willen maken van je goede idee. Mail me dan gerust op rick@16mammals.com of bel me op 06 481 727 14

Menu