Om aan de waan van de dag te ontsnappen zit ik graag met m’n neus in de boeken. Niet alleen binnen mijn eigen vakgebied, op blogs of in boeken over design of management. Maar juist ook over van alles daarbuiten.

In mijn geval is dat dus het kruisvlak tussen geschiedenis, evolutie, hardlopen en de psychologie van ons menselijke handelen. En als ik al deze boeken met elkaar verbind, dan kom ik tot de basis van hoe je een idee uit kunt werken. Zo krijg ik zeg maar meer inzicht in hoe je een paard kunt bedenken in plaats van een zebra.

Graag deel ik hiervoor mijn favoriete boeken top vier:

De beste boeken over ideeën uitwerken

1. Effectief en efficiënt plannen door hardlopen

Dagelijks pluk ik de vruchten van geregeld hardlopen. Maar als je sneller wilt lopen, moet je vooral je ‘running economy’ verbeteren. Hiervoor kun je een ‘research based trainingschema’ opstellen. Grappig genoeg werpt de opbouw van zo’n schema ook gelijk een nieuw licht op een willekeurige projectplanning. Met vergelijkbare ‘effectieve en efficiënte’ doelen, opbouw in fases en natuurlijk constante variatie en afwisseling. Tussen vooral veel uiterst trage trainingen en slechts paar extreem snelle trainingen. Dus ben je bezig met plannen? Check dan Jack Daniels zijn ideeën in ‘Daniels’ Running Formula‘.

2. Ideeën uitwerken adhv domesticatie

Soms lijken maatschappelijke veranderingen zo traag te verlopen dat het lastig is om ze nog te zien. Met een vogelvlucht over de laatste 10.000 jaar in één boek blijken deze veranderingen opeens wel zichtbaar. Zo zie je patronen. Over hoe ideeën over lange termijn evolueren en overleven. Dus ben je bezig met het uitwerken van alledaagse ideeën, die over een jaar of wat nog toch nog bestaan? Check dan Jared Diamond’s theorieën over o.a. Domesticatie, landbouw en technologie in ‘Guns, Germs and Steel‘.

3. Snel aanpassen van scope

Creativiteit en planning lijken soms lastig te verenigen. Weerstand en perfectionisme staan een tijdige oplevering meer dan eens in de weg. Door je idee zo snel mogelijk in de praktijk te testen weet je een ding in ieder geval zeker: dat je je creativiteit stopt in het oplossen van de werkelijke problemen. In plaats van je ideeën óver die problemen. Fix je tijd en budget en pas je scope aan de praktijk aan. Tegenwoordig is hier veel literatuur over. Bijvoorbeeld via ‘Lean startup’. Maar deze eye-opener begon voor mij het kleine boekje ‘Getting Real‘ van 37signals & Jason Fried.

4. Mensenlijk gedrag en projecten

Ideeën, en hoe je deze vervolgens uitwerkt moeten natuurlijk aansluiten bij ons menselijk gedrag. Vaak lijkt dit gedrag echter onvoorspelbaar. Want onbewust maakt het intuïtieve gedeelte van ons brein supersnel beslissingen voor ons. En in onze huidige samenleving, waar gevaren niet meer in een grot leven maar soms slechts een statistisch getal zijn, zijn dit niet altijd de voorspelbare of ‘juiste’ beslissingen. Met de fascinerende ‘behavioral economics theory’ die Daniel Kahneman in zijn boek ‘Thinking fast and slow‘ beschrijft, krijg je hier meer inzicht in. Zodat je kunt inschatten of je plannetje aansluit bij de realiteit.

Menu