Hoe rust en chaos elkaar helpen

Wat een zomer was het. Niet alleen genoot ik van mijn dagelijkse fietstochtje door het Vondelpark naar mijn werk. Ik maakte deze zomer ook een lange fietstocht samen met mijn vrouw en kinderen, 1000 kilometer naar Praag. Tijdens deze tocht realiseerde ik me meer dan eens dat rust en chaos elkaar nodig hebben. Dat ik alleen chaos kan creëren voor nieuwe ideeën als ik daarnaast ook rust vind in dit soort actieve tochten.

Foto van de fietstocht naar Praag

Rust en chaos

Hier doel ik niet op de rust van dat ene magisch onverwachte idee onder de douche, maar over rustig en stug doorploeteren. Nadat de eerste spontane ideeën uitgeborreld zijn. Want zoals ik laatst in een NRC artikel bevestigd zag, word je daar juist ook creatief van.

Rust en chaos helpen elkaar als ze afwisselen. Golvend tegen elkaar in. Zo is rust in ons hoofd fijn in deze tijd van technologische doorbraken en grillige consumenten. En is voor de creatieve chaos in ons hoofd juist rust en structuur in onze dagelijkse omgeving goed. Want altijd chaos in je hoofd? Juist afwisseling geeft ons de mogelijkheid om de chaos weer terug in z’n kooi te stoppen.

Deze afwisseling helpt Ties en mij om met 16 Mammals te ontwerpen aan diverse winkelformules. Al schetsend op zoek naar de juiste randvoorwaarden en de ‘unknown unknowns’. Bovendien vormt deze afwisseling onze bril als we voor onze Food Retail Design blog langs nieuwe winkels op het raakvlak van startup en ketens fietsen. Vaak doen winkels het goed met de juiste balans van nieuwe en vertrouwde elementen.

foto's van supermarkten

A goal without a plan

En als ik dan de laatste tijd met deze bril om me heen kijk fascineert mij de blinde vlek tussen droom en werkelijkheid. Vaak tonen bedrijven bij het introduceren van nieuwe ideeën óf prachtige impressies van een toekomstvisie, óf slechts het eindproduct zonder visie. Het is echter juist deze combinatie die buitenstaanders helpt nieuwe ideeën te omarmen: zowel een heldere visionaire praatplaat als een realistische planning over hoe je daar kunt komen. Liefst aangevuld met de belangrijkste randvoorwaarden om eventuele valkuilen te omzeilen. Want: “a goal without a plan is just a wish”, zoals Antoine de Saint-Exupery van ‘Le Petit Prince’ het al verwoordde.

Exponentially advancing technologies

Zo ben ik sinds het ‘Singularity University event’ geïntrigeerd door de vergezichten van SpaceX oprichter Peter Diamandis. Hij schetste hoe exponentieel versnellende technologische ontwikkelingen in combinatie met zonnepanelen ons een overvloed aan energie zullen opleveren. En daarmee een wereld waarin er een overvloed aan onder andere water, voedsel, educatie en zorg zal zijn. Een realistische planning om daar te komen gaf hij tijdens dit seminar echter niet.

Blinde vlek

Ik ben juist benieuwd naar deze blinde vlek. Een praatplaat over hoe groot de wereldwijde energiebehoefte bijvoorbeeld exact is. Niet alleen nu, maar juist over twintig of vijftig jaar. En hoeveel zonnepanelen we per jaar moeten plaatsen om aan deze vraag te voldoen. Over hoe we zullen omgaan met onze essentiële levensbehoeftes zoals huisvesting en voedselvoorziening. Graan groeit straks niet sneller dan nu en er komen niet meer woonhuizen doordat we dan nog snellere computers hebben.

Plannen omarmen

Allemaal vragen waarvoor we als individu of organisatie de praktische oplossingen vaak langzamer uitvoeren dan ik zou verwachten. Net als bij veel nieuwe initiatieven op het werk. Hoe komt het toch dat je collega’s je plan voor bijvoorbeeld een nieuw werkproces, interieur of gat in de markt niet omarmen? Enkel een spreadsheet en argumenten blijken hier vaak niet te overtuigen. Wat wel helpt bij al deze uiteenlopende onderwerpen is het vergezicht zo visueel en concreet mogelijk te schetsen en tegelijk een realistische planning te maken om daar te komen. Recht op je doel af en tegelijkertijd open voor iedere verandering. Op pad, met rust en chaos die elkaar helpen zodat je in staat bent je barrières te overwinnen tijdens je tocht.

Boek over verborgen energie - Think Big Act Now

Een voorbeeld van de combinatie visie en de weg daar naartoe is het project van mijn vrouw Babette. Met haar initiatief ‘Think Big Act Now’ onderzoekt zij de blinde vlekken in ons energieverbruik. Hierover maakt zij een begrijpelijk en visueel aantrekkelijk boek. Met vergezichten van een duurzame toekomst en concrete stappen hoe we daar kunnen komen. Zodat je als lezer inzicht krijgt in de dingen die je zelf kan doen of laten. En het boek laat zien of deze dan een grote of juist een kleine impact hebben.

Als je het ook boeiend vindt om hier meer over te weten, om mee te werken aan een maatschappij die ook fijn is voor onze kinderen, klik dan op het boek en ontvang de eerste druk bij je bijdrage aan haar crowdfunding campagne. Je zou het project hier enorm mee helpen!

Menu