De twee belangrijkste dingen voor een succesvol shopconcept

Deze column verscheen in de Levensmiddelenkrant van 16 februari 2016.

AMSTERDAM – Als je net als ik geregeld een rondje door de Amsterdamse binnenstad maakt, kan het je bijna niet ontgaan dat overal om je heen jonge, frisse hotspots hun deuren openen. Vaak iets ‘greeny’ met aandacht voor eerlijk, ambachtelijk, vers en gezond. Wat minder opvalt is dat deze startende nieuwe shopconcepten geregeld na een jaartje of zo geruisloos hun deuren weer sluiten. Terwijl juist dat ene hippe saladebarretje, die verfrissende conceptstore en dat sympathieke koffietentje er toch écht zo goed uitzagen. Wat is dat toch, dat het zo lastig is om een blijvend goed lopend winkeltje te ontwerpen?

Dit komt doordat bij het ontwerpen van een goed shopconcept de twee belangrijkste aandachtspunten ogenschijnlijk lijnrecht tegenover elkaar staan.

De twee belangrijkste dingen voor een succesvol shopconcept

Zo heb je voor de start goed nagedacht. Met een heldere visie op bijvoorbeeld de latente en tot nu toe nog onaangesproken behoeftes van je doelgroep. Vervolgens wil je met je unieke assortiment, waar je ondertussen al echt àlles van afweet, deze niche in de markt bedienen. Kortom, je product-marktcombinatie lijkt levensvatbaar.

Echter, je assortiment wil je er zo aantrekkelijk mogelijk laten uitzien. Dus je interieur en bijbehorende meubels ontwerp je zodanig dat de versheid van je producten springt. Met lekker veel zicht op ambacht en je producten zonder verpakking losjes geëtaleerd. Optimaal ‘horeca-style’ vers zeg maar. Ah! maar niet vergeten dat snelheid, hygiëne en constante kwaliteit voor de klant superbelangrijk zijn. Bovendien weet je als ondernemer als geen ander dat je winst of verlies juist aan de achterkant bepaalt. Met belangrijke factoren zoals personeel, inkoop, schaalvoordeel, voorraad, logistiek en derving. Optimaal ‘retail-style’ efficiënt.

Kortom, met een winkeltje dat er alleen écht goed uitziet kom je er niet. Een blijvend goed shopconcept is een slimme combinatie van deze twee werelden.

overzicht winkel Bilder en de Clercq
De formule van Bilder & De Clercq sprak tot de verbeelding en zag er fantastisch uit. Echter, in zijn ‘oude’ vorm bleek deze formule niet schaalbaar te zijn naar andere locaties en moest daardoor onverwachts sluiten.

En dat is precies waar de schoen wringt. Vers en efficiënt zijn voor het onderbuikgevoel van de consument vaak juist elkaars tegenpolen. In een saladebar of delicatessenzaak wil je doorgaans geen steriele productielijn zien en tussen de rechte schappen van een discounter verwacht je juist geen barista met perfecte cappuccino’s. Terwijl dat kleine winkeltje vaak sluit omdat het nog wel een efficiëntieslag kan gebruiken. En grote winkelketens zijn door het samenvloeien van winkels, cafe’s en restaurants op zoek naar dat sympathieke, ambachtelijke koffiehoekje.

overzicht interieur Pluk Negen Straatjes
Om hun klanten te blijven verrassen en hun mooiste producten nog beter te verkopen gooien de ondernemers achter Pluk hun winkeltje wekelijks om en schaven ze bovendien constant aan hun assortiment, werkprocessen en presentatie.

Het ontwerpen van een goede winkelformule gaat dus over het op de juiste manier samenbrengen van deze werelden. Vanuit vers én efficiënt. En de lancering is pas het begin, want al meteen na de opening van je shopconcept zul je het ontwerp voortdurend moeten blijven optimaliseren om deze twee krachten telkens weer in balans te brengen. Rotsvast volgens je heldere visie en tegelijkertijd open voor iedere verandering.

16 Mammals
Sinds drie jaar heeft Rick Porcelijn zijn eigen ontwerpbureau aan de Prinsengracht in Amsterdam. Samen met werknemer Ties van Veelen werkt hij voor diverse opdrachtgevers in de retail- en out-of-homebranche. De nieuwe delicounter en broodafdeling van Albert Heijn komen onder meer van de hand van Porcelijn. In zijn rol als senior designer bij andere ontwerpbureaus heeft Porcelijn in het verleden bijgedragen aan de oude stijl Kiosk-formule en succesvolle producten van onder meer Unilever, KLM, Gispen en EasyWalker. Voor hun werk en uit interesse volgen Van Veelen en Porcelijn alle nieuwste ontwikkelingen in de branche. Over hun bevindingen houden zij een blog bij: foodretaildesign.nl. Ook voor Levensmiddelenkrant zullen Porcelijn en Van Veelen met regelmaat hun visie op nieuwe concepten geven, gezien door de bril van ontwerper.

Menu